Moet ik blijven afvallen?

Onverklaarbaar gewichtsverlies, of afvallen zonder te proberen, kan reden tot bezorgdheid zijn. Het kan duiden op een onderliggende aandoening. Een goede vuistregel is om uw arts te raadplegen als u binnen 6 tot 12 maanden een aanzienlijk bedrag van meer dan 5 procent van uw gewicht bent kwijtgeraakt. Het is normaal dat iedereen die probeert af te vallen, het heel snel wil verliezen.

Maar mensen die geleidelijk en gestaag afvallen (ongeveer 1 tot 2 pond per week) zijn succesvoller in het afhouden van gewicht. Gezond gewichtsverlies gaat niet alleen over een „dieet” of „programma”. Het gaat over een voortdurende levensstijl die gezonde eetpatronen en regelmatige lichaamsbeweging omvat. Onbedoeld gewichtsverlies is wanneer u afvalt zonder uw dieet of trainingsroutine te veranderen.

Het kan een teken zijn van stress of een ernstige ziekte. Ga naar een huisarts voor het geval dat. Het is normaal om een paar kilo te laten vallen na zoiets als het verliezen van een baan, een scheiding of de dood van een geliefde. Je moet terugkeren naar je normale gewicht zodra je tijd hebt om het verlies te rouwen of aan de verandering te wennen.

Mogelijk hebt u hulp nodig van familie en vrienden, groepstherapie of een professionele adviseur. Neem contact op met uw arts als u blijft afvallen. Hoewel veel mensen moeite hebben om een gezond gewicht te bereiken, is het mogelijk dat het gewichtsverlies doorgaat, zelfs nadat u uw gewichtsdoel hebt bereikt. Uw niveau van fysieke activiteit en uw eetgewoonten spelen een belangrijke rol in hoeveel gewicht u verliest en wanneer uw lichaamsgewicht afneemt.

Als u echter stopt met afvallen, is dit niet per se een teken dat u een goed gewicht voor u hebt bereikt. Onverklaarbaar gewichtsverlies is een merkbare daling van het lichaamsgewicht die optreedt, zelfs als de persoon niet probeert af te vallen. Het gewichtsverlies komt niet tot stand door veranderingen in voeding, lichaamsbeweging of levensstijl. Gewichtsverlies van 10 pond of meer, of vijf procent van het lichaamsgewicht, gedurende een periode van 6 tot 12 maanden wordt als „onverklaarbaar” beschouwd.

Het punt waarop onverklaarbaar gewichtsverlies een medisch probleem wordt, is niet precies. Maar veel artsen zijn het erover eens dat een medische evaluatie nodig is als u in zes maanden tot een jaar meer dan 5 procent van uw gewicht verliest, vooral als u een oudere volwassene bent. Een gewichtsverlies van 5 procent bij iemand van 160 pond (72 kilogram) is bijvoorbeeld 8 pond (3,6 kilogram). Bij iemand die 200 pond (90 kilogram) is, is het 10 pond (4,5 kilogram).

Mensen met chronische pancreatitis, een ziekte waarbij de alvleesklier ontstoken raakt, hebben de neiging om snel af te vallen (zelfs als ze normaal eten) omdat het lichaam simpelweg niet genoeg enzymen produceert om een goede vertering van voedsel te laten plaatsvinden, volgens The National Pancreas Foundation. Een theorie over het terugwinnen van verloren gewicht is dat mensen die de hoeveelheid calorieën die ze consumeren om af te vallen verminderen, een daling ervaren in het tarief dat hun lichaam calorieën verbrandt. Als u meer dan 5% van uw gewicht verliest in 6 tot 12 maanden, vertel dit dan aan uw arts, vooral als u een oudere volwassene bent. Als je schildklier te veel schildklierhormoon aanmaakt, verhoogt het je metabolisme, zodat je meer calorieën verbrandt en afvalt.

Uw gewicht zal echter waarschijnlijk op een gegeven moment stijgen, zelfs als u doorgaat met hetzelfde trainings- en eetplan dat u heeft geholpen af te vallen. Zolang je een negatieve caloriebalans behoudt, blijf je afvallen, ongeacht of je je streefgewicht hebt bereikt of niet. Ik had ooit een klant die stopte met afvallen dicht bij haar doel, en hoewel ze zich geweldig voelde, werd ze gedwongen nog een paar kilo kwijt te raken om het magische getal te raken dat ze als 'ideaal had geïdentificeerd. U kunt afvallen omdat het uw spijsverteringsstelsel kan irriteren en het voor uw lichaam moeilijk kan maken om voedingsstoffen uit voedsel op te nemen.

In latere stadia kunt u veel afvallen omdat u vergeet te eten of het moeilijker vindt om te kauwen of door te slikken. Als je dicht bij het huis bent, is het oké om subtiele aanpassingen aan je dieet aan te brengen, maar naar mijn ervaring werkt te veel bezuinigen om die laatste paar kilo's te verliezen altijd averechts - het kan leiden tot veel ongewenste bijwerkingen, van stemmingswisselingen tot rebound overeten. Een mythe over gewichtsfietsen is dat iemand die verliest en weer aankomt, meer moeite zal hebben om weer af te vallen en te behouden in vergelijking met iemand die geen afslankcyclus heeft doorlopen. .

Leave Reply

All fileds with * are required