Broccoli goed voor het immuunsysteem

Amerikaanse wetenschappers denken ontrafeld te hebben waarom broccoli zo gezond is. Broccoli bevat namelijk een stofje, sulforafaan, dat het ouder worden van ons immuunsysteem tegen gaat.
Lees meer >
 
Bessen, frambozen en aardbeien goed voor het hart

Uit een Fins onderzoek is gebleken dat bessen, frambozen en aardbeien de bloeddruk verlagen en het goede HDL cholesterol verhogen in mensen die een hoger risico hebben op hart Ėen vaatziekten.
Lees meer >
 
Werkfruit

Wie op het werk langs de koffieautomaat loopt, kan daar in de toekomst ook een fruitschaal met gratis Werkfruit aantreffen. Iedereen kent momenten op de dag waarop het hongergevoel op komt spelen. Op het werk ben je geneigd om dat gevoel met een kop koffie weg te spoelen of snel iets ongezonds uit de automaat te halen. In de pauze een sigaretje roken kan je lekkere trek ook snel wegnemen. Er zijn natuurlijk gezondere manieren om deze behoefte aan eten te bevredigen. Werfruit zou hiervoor de ideale oplossing kunnen zijn.
Lees meer >
 
Broccoli hartstikke gezond

Broccoli is niet zomaar een groente. Uit een studie bij ratten is gebleken dat broccoli beschermt tegen de gevolgen van een hartaanval (Mukherjee, S. Journal of Agricultural and Food Chemistry, Jan. 23, 2008; vol 56: pp 609-617).

Lees meer >
 
Minder beroertes door groente en fruit

Recent onderzoek heeft aangetoond dat een dagelijks menu met voldoende groente en fruit de kans op hart- en bloedvatziekten aanzienlijk vermindert.
Lees meer >
 
Groenten en fruit verminderen kans op kanker

Iedereen weet dat het eten van genoeg fruit en voldoende groente gezond is. Nu blijkt uit een onderzoek dat het eten van bepaalde soorten fruit en groenten het risico op kanker verkleint en dat het zelfs de groei van kanker kan stoppen.
Lees meer >
 
Genees diabetes, neem een appel?

Een op de tien Nederlanders zou diabetes te lijf gaan door middel van een vermindering van de dagelijkse inname van suiker. Een gezonde lifestyle zou deze volksziekte zelfs kunnen genezen, zo denkt een op de drie Nederlanders. Deze veronderstellingen duiden er ten onrechte op, dat diabetes te vergelijken is met een griepje; waar je zo weer bovenop komt.

Lees meer >
 
Twee ons groenten

Ondanks dat we het maar al te goed weten, eten de meeste Nederlanders het toch niet vaak genoeg: groeten en fruit. Volgens de peilingen eind vorige eeuw at nog niet eens een kwart van de bevolking ouder dan 12 jaar de benodigde twee ons groenten en twee stuks fruit.
Lees meer >
 
Zijn maaltijdsalades nu echt zo gezond?

De komst van maaltijdsalades in fast food restaurants gaf een alternatief voor mensen die een snelle maaltijd willen, maar niet te vet wilden eten. Ook in Nederland is dit een succes gebleken en fast food ketens zoals McDonalds en Burger King hebben hier gretig gebruik van gemaakt. Maar is dit werkelijk een gezonde optie?
Lees meer >
 
Zwarte bes is het gezondst

Het gezondste fruit op de wereld is geen zeldzame exotische vrucht met een naam van zestien lettergrepen. Het is de doodgewone zwarte bes.
Lees meer >
 
Knoflook goed voor bloedvaten

Aan knoflook worden al duizenden jaren veel gezondheidseffecten toegeschreven, maar wetenschappelijke bewijzen hiervoor ontbraken helaas. Van de heilzame werking op het hart en de bloedvaten is door Amerikaanse onderzoekers nu eindelijk het achterliggende mechanisme ontrafeld.

Lees meer >
 
Niet alle salades even gezond

Wie aandacht besteedt aan gezonde voeding vindt het vanzelfsprekend dat salades daar deel uit van maken. Groente zit vol vitaminen en mineralen; we horen er niet voor niets twee ons per dag van te eten. Toch kan de samenstelling van een salade het gezondheidsgehalte ervan verlagen of het zelfs omtoveren tot een vette caloriebom.
Lees meer >
 

Met bonen blijf je gezond

10-04-2008

Wat is lekker, verzadigend, caloriearm en vol van belangrijke voedingsstoffen? Bonen. Hoewel ze er onopvallend uitzien, zijn bonen namelijk ware gezondheidskampioenen.

Bonen zijn kleine schatkistjes die uitpuilen van de gezonde stoffen. Een kommetje van deze peulvruchten levert al gauw 13 gram vezels op, wat gelijk staat aan de helft van onze dagelijkse behoefte. Bovendien zitten bonen met ruim 15 gram per portie boordevol eiwitten, maar ook tal van andere gezonde voedingsstoffen. Zo bevatten bepaalde soorten bonen zoveel anti-oxidanten dat ze zelfs de veenbes en de bosbes van de troon stoten. Ook bevatten ze enkele mineralen waar veel vrouwen een tekort aan hebben, zoals calcium, kalium en magnesium.

Daarmee is de lijst van voordelen echter nog niet afgelopen. Diverse studies hebben aangetoond dat rasechte boneneters gemiddeld een kleinere taille en een 22 procent lagere kans op overgewicht hebben. Mensen die bonen eten blijken minder verzadigd vet te eten en krijgen 33 procent meer vezels binnen dan mensen die geen bonen eten. Bonen worden zelfs in verband gebracht met een lagere kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, een hoge bloeddruk en borst- en darmkanker.

Stel dat je tot de beslissing bent gekomen om veel bonen te gaan eten, dan sta je voor de keus of je voor de ingeblikte variant gaat of niet. Onbewerkte bonen zijn goedkoper, maar moeten eerst nog geweekt en urenlang gekookt worden voordat ze klaar zijn voor consumptie. Omdat weinig mensen daar tegenwoordig nog tijd en geduld voor hebben, is het beter om ingeblikte bonen te kopen. Deze zijn namelijk net zo voedzaam als de onbewerkte bonen.

Let er bovendien op dat de ingeblikte bonen niet te veel zout bevatten. Zoutarme bonen in blik zijn even duur als gezouten bonen, maar bevatten tweederde minder aan zout. Dat komt neer op een afname van 220 tot 720 mg (eenderde van de maximale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) per portie. Door het omspoelen van de bonen in een vergiet kan zelfs nog een kwart van de hoeveelheid zout weggewassen worden.

Naast het gezondheidsbevorderende effect van bonen moet men ook alert zijn op een potentieel gevaar van ingeblikte bonen. Indien je een ingedeukt of gezwollen blik in je voorraadkast aantreft, kun je dit het beste zo snel mogelijk weggooien. Dit zijn namelijk potentiŽle tekenen van botulisme, een vorm van voedselvergiftiging die veroorzaakt wordt door Clostridium botulinum-bacteriŽn en die zelfs tot de dood kan leiden. Wanneer voedsel wordt ingeblikt, bestaat er een kans dat het niet voldoende sterk of lang wordt verhit, waardoor enkele bacteriŽn mogelijk overleven. De bacteriŽn kunnen uitstekend vertoeven in een ruimte zonder zuurstof en kunnen bij besmetting met een lage dosis al ziekte veroorzaken. Gelukkig zijn besmettingen erg zeldzaam, dus geen reden om de ingeblikte bonen in de schappen te laten staan!
 

 



Zoeken: