Met bonen blijf je gezond

Wat is lekker, verzadigend, caloriearm en vol van belangrijke voedingsstoffen? Bonen. Hoewel ze er onopvallend uitzien, zijn bonen namelijk ware gezondheidskampioenen.

Lees meer >
 
Broccoli goed voor het immuunsysteem

Amerikaanse wetenschappers denken ontrafeld te hebben waarom broccoli zo gezond is. Broccoli bevat namelijk een stofje, sulforafaan, dat het ouder worden van ons immuunsysteem tegen gaat.
Lees meer >
 
Bessen, frambozen en aardbeien goed voor het hart

Uit een Fins onderzoek is gebleken dat bessen, frambozen en aardbeien de bloeddruk verlagen en het goede HDL cholesterol verhogen in mensen die een hoger risico hebben op hart –en vaatziekten.
Lees meer >
 
Werkfruit

Wie op het werk langs de koffieautomaat loopt, kan daar in de toekomst ook een fruitschaal met gratis Werkfruit aantreffen. Iedereen kent momenten op de dag waarop het hongergevoel op komt spelen. Op het werk ben je geneigd om dat gevoel met een kop koffie weg te spoelen of snel iets ongezonds uit de automaat te halen. In de pauze een sigaretje roken kan je lekkere trek ook snel wegnemen. Er zijn natuurlijk gezondere manieren om deze behoefte aan eten te bevredigen. Werfruit zou hiervoor de ideale oplossing kunnen zijn.
Lees meer >
 
Broccoli hartstikke gezond

Broccoli is niet zomaar een groente. Uit een studie bij ratten is gebleken dat broccoli beschermt tegen de gevolgen van een hartaanval (Mukherjee, S. Journal of Agricultural and Food Chemistry, Jan. 23, 2008; vol 56: pp 609-617).

Lees meer >
 
Minder beroertes door groente en fruit

Recent onderzoek heeft aangetoond dat een dagelijks menu met voldoende groente en fruit de kans op hart- en bloedvatziekten aanzienlijk vermindert.
Lees meer >
 
Groenten en fruit verminderen kans op kanker

Iedereen weet dat het eten van genoeg fruit en voldoende groente gezond is. Nu blijkt uit een onderzoek dat het eten van bepaalde soorten fruit en groenten het risico op kanker verkleint en dat het zelfs de groei van kanker kan stoppen.
Lees meer >
 
Genees diabetes, neem een appel?

Een op de tien Nederlanders zou diabetes te lijf gaan door middel van een vermindering van de dagelijkse inname van suiker. Een gezonde lifestyle zou deze volksziekte zelfs kunnen genezen, zo denkt een op de drie Nederlanders. Deze veronderstellingen duiden er ten onrechte op, dat diabetes te vergelijken is met een griepje; waar je zo weer bovenop komt.

Lees meer >
 
Twee ons groenten

Ondanks dat we het maar al te goed weten, eten de meeste Nederlanders het toch niet vaak genoeg: groeten en fruit. Volgens de peilingen eind vorige eeuw at nog niet eens een kwart van de bevolking ouder dan 12 jaar de benodigde twee ons groenten en twee stuks fruit.
Lees meer >
 
Zijn maaltijdsalades nu echt zo gezond?

De komst van maaltijdsalades in fast food restaurants gaf een alternatief voor mensen die een snelle maaltijd willen, maar niet te vet wilden eten. Ook in Nederland is dit een succes gebleken en fast food ketens zoals McDonalds en Burger King hebben hier gretig gebruik van gemaakt. Maar is dit werkelijk een gezonde optie?
Lees meer >
 
Zwarte bes is het gezondst

Het gezondste fruit op de wereld is geen zeldzame exotische vrucht met een naam van zestien lettergrepen. Het is de doodgewone zwarte bes.
Lees meer >
 
Niet alle salades even gezond

Wie aandacht besteedt aan gezonde voeding vindt het vanzelfsprekend dat salades daar deel uit van maken. Groente zit vol vitaminen en mineralen; we horen er niet voor niets twee ons per dag van te eten. Toch kan de samenstelling van een salade het gezondheidsgehalte ervan verlagen of het zelfs omtoveren tot een vette caloriebom.
Lees meer >
 

Knoflook goed en gezond voor bloedvaten

23-10-2007

Aan knoflook worden al duizenden jaren veel gezondheidseffecten toegeschreven, maar wetenschappelijke bewijzen hiervoor ontbraken helaas. Van de heilzame werking op het hart en de bloedvaten is door Amerikaanse onderzoekers nu eindelijk het achterliggende mechanisme ontrafeld.

Knoflook is al sinds mensenheugenis meer dan alleen een smaakmaker. De oude Egyptenaren, Chinezen, Grieken en Romeinen gebruikten het bolgewas onder meer tegen infecties, wonden, zweren en tumoren. Ook tegenwoordig vermoedt men dat knoflook verschillende positieve invloeden op het lichaam heeft, waarvan die op het hart en de bloedvaten tot nu toe het geloofwaardigst waren. Vroegere studies hiernaar leverden geen eenduidige uitkomsten op, maar een recent onderzoek heeft het begrip van dit medicinale effect een stap dichterbij gebracht. De biologe Gloria Benavides en haar collega’s van de University of Alabama in de Verenigde Staten hebben met behulp van experimenteel onderzoek aangetoond waarom knoflook zo goed voor de bloedvaten is.

De onderzoekers gebruikten in hun experiment knoflookteentjes uit de supermarkt en persten deze uit om knoflookvocht te verkrijgen. Vervolgens legden ze menselijke rode bloedcellen in deze vloeistof, waarvan de concentratie gelijk stond aan twee knoflooktenen in het bloedvolume van een volwassene. Uit de analyses bleek dat de bloedcellen onmiddellijk waterstofsulfide begonnen te produceren, waarbij ze gebruik maakten van zwavelhoudende bestanddelen van knoflook.

Waterstofsulfide is een molecuul dat in het lichaam als boodschapper dient en de spiercellen in de bloedvatwand doet ontspannen. De bloedvaten worden hierdoor verwijd met als gevolg dat de bloeddruk daalt. Dit maakt knoflook tot een geschikt middel om de kans op ontwikkeling van hart- en vaatziekten te verkleinen. Nu ontdekt is dat de zwavelhoudende bestanddelen van knoflook een risicoverminderend effect hebben op één van de belangrijkste welvaartsziekten, bestaat de mogelijkheid om knoflook in de toekomst als supplement te adviseren. Om dit te bereiken, zullen echter nog aanvullende onderzoeken moeten worden uitgevoerd. Tot die tijd zullen de voordelen van gezonde vaten moeten opwegen tegen het nadeel van een slechte adem.

De resultaten van het onderzoek verschijnen binnenkort in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
 
 



Zoeken: