Met bonen blijf je gezond

Wat is lekker, verzadigend, caloriearm en vol van belangrijke voedingsstoffen? Bonen. Hoewel ze er onopvallend uitzien, zijn bonen namelijk ware gezondheidskampioenen.

Lees meer >
 
Broccoli goed voor het immuunsysteem

Amerikaanse wetenschappers denken ontrafeld te hebben waarom broccoli zo gezond is. Broccoli bevat namelijk een stofje, sulforafaan, dat het ouder worden van ons immuunsysteem tegen gaat.
Lees meer >
 
Bessen, frambozen en aardbeien goed voor het hart

Uit een Fins onderzoek is gebleken dat bessen, frambozen en aardbeien de bloeddruk verlagen en het goede HDL cholesterol verhogen in mensen die een hoger risico hebben op hart –en vaatziekten.
Lees meer >
 
Werkfruit

Wie op het werk langs de koffieautomaat loopt, kan daar in de toekomst ook een fruitschaal met gratis Werkfruit aantreffen. Iedereen kent momenten op de dag waarop het hongergevoel op komt spelen. Op het werk ben je geneigd om dat gevoel met een kop koffie weg te spoelen of snel iets ongezonds uit de automaat te halen. In de pauze een sigaretje roken kan je lekkere trek ook snel wegnemen. Er zijn natuurlijk gezondere manieren om deze behoefte aan eten te bevredigen. Werfruit zou hiervoor de ideale oplossing kunnen zijn.
Lees meer >
 
Broccoli hartstikke gezond

Broccoli is niet zomaar een groente. Uit een studie bij ratten is gebleken dat broccoli beschermt tegen de gevolgen van een hartaanval (Mukherjee, S. Journal of Agricultural and Food Chemistry, Jan. 23, 2008; vol 56: pp 609-617).

Lees meer >
 
Minder beroertes door groente en fruit

Recent onderzoek heeft aangetoond dat een dagelijks menu met voldoende groente en fruit de kans op hart- en bloedvatziekten aanzienlijk vermindert.
Lees meer >
 
Groenten en fruit verminderen kans op kanker

Iedereen weet dat het eten van genoeg fruit en voldoende groente gezond is. Nu blijkt uit een onderzoek dat het eten van bepaalde soorten fruit en groenten het risico op kanker verkleint en dat het zelfs de groei van kanker kan stoppen.
Lees meer >
 
Genees diabetes, neem een appel?

Een op de tien Nederlanders zou diabetes te lijf gaan door middel van een vermindering van de dagelijkse inname van suiker. Een gezonde lifestyle zou deze volksziekte zelfs kunnen genezen, zo denkt een op de drie Nederlanders. Deze veronderstellingen duiden er ten onrechte op, dat diabetes te vergelijken is met een griepje; waar je zo weer bovenop komt.

Lees meer >
 
Twee ons groenten

Ondanks dat we het maar al te goed weten, eten de meeste Nederlanders het toch niet vaak genoeg: groeten en fruit. Volgens de peilingen eind vorige eeuw at nog niet eens een kwart van de bevolking ouder dan 12 jaar de benodigde twee ons groenten en twee stuks fruit.
Lees meer >
 
Zijn maaltijdsalades nu echt zo gezond?

De komst van maaltijdsalades in fast food restaurants gaf een alternatief voor mensen die een snelle maaltijd willen, maar niet te vet wilden eten. Ook in Nederland is dit een succes gebleken en fast food ketens zoals McDonalds en Burger King hebben hier gretig gebruik van gemaakt. Maar is dit werkelijk een gezonde optie?
Lees meer >
 
Knoflook goed voor bloedvaten

Aan knoflook worden al duizenden jaren veel gezondheidseffecten toegeschreven, maar wetenschappelijke bewijzen hiervoor ontbraken helaas. Van de heilzame werking op het hart en de bloedvaten is door Amerikaanse onderzoekers nu eindelijk het achterliggende mechanisme ontrafeld.

Lees meer >
 
Niet alle salades even gezond

Wie aandacht besteedt aan gezonde voeding vindt het vanzelfsprekend dat salades daar deel uit van maken. Groente zit vol vitaminen en mineralen; we horen er niet voor niets twee ons per dag van te eten. Toch kan de samenstelling van een salade het gezondheidsgehalte ervan verlagen of het zelfs omtoveren tot een vette caloriebom.
Lees meer >
 

Zwarte bes is bijzonder gezond

23-10-2008
 
Om fit en gezond te blijven hoort fruit altijd inbegrepen te zijn in de dagelijkse voeding. Wie het allergezondste fruit in huis wil halen, moet voortaan zijn aandacht richten op de zwarte bes. '
 
Het gezondste fruit op de wereld is geen zeldzame exotische vrucht met een naam van zestien lettergrepen. Het is de doodgewone zwarte bes. Onderzoeker Derek Stewart van het Scottish Crop Research Institute heeft vastgesteld dat de zwarte bes meer vitaminen, mineralen en antioxidanten bevat dan twintig andere onderzochte soorten fruit. Hiermee stoot de alledaagse vrucht de braam en de goji bes van de eerste plaats.
 
Om het gezondheidsgehalte van de vruchten vast te stellen, werd voornamelijk gekeken naar de hoeveelheid antioxidanten en de voedingswaarde van de vrucht. De zwarte bes scoorde op beide punten het hoogst. Van antioxidanten wordt verondersteld dat ze gezond zijn. Het zijn stoffen die ons beschermen tegen vrije radicalen die vrijkomen in het lichaam door stofwisselingsreacties, en ook aanwezig zijn in vervuilde lucht en in sigarettenrook. Antioxidanten kunnen deze schadelijke stoffen uitschakelen en daardoor de kans op onder andere kanker, de ziekte van Alzheimer, hartaandoeningen, MRSA en diabetes verkleinen. Belangrijke antioxidanten in onze voeding zijn vitamine C en E. Hoe donkerder een vrucht gekleurd is, des te meer antioxidanten het bevat. De zwarte bes heeft een dieppaarse kleur en bevat logischerwijs grote hoeveelheden van deze gezonde stoffen.
 
Zwarte bes groeit gewoon op eigen bodem!
De uitkomst van het onderzoek betekent goed nieuws voor de gezondheidsgoeroes onder ons. De Amerikaanse bosbes en de uit de Himalaya afkomstige goji bes zijn niet langer de gezondste meer. Aan deze exotische vruchten hangt een behoorlijk prijskaartje. Wil je voortaan enkel het beste van het beste kopen en dus de zwarte bes, dan betekent dat vergeleken met de kostbare goji bes geen aanslag meer op je portemonnee. De zwarte bes groeit namelijk op eigen bodem en kost haast niets.
 
Ook dit onderzoekt onderstreept het belang van het eten van voldoende fruit. Om het lichaam optimaal gezond te houden, dient men minstens vijf porties verse groenten of fruit per dag te eten. Fruit bevat voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei, het onderhoud en het functioneren van je lichaam. Bovendien bevatten vruchten veel water en haast geen vetten, dus ze passen ook uitstekend binnen een afslankdieet. En fruit kan natuurlijk op ieder moment van de dag gegeten worden, zonder dat je een schuldgevoel hoeft te krijgen. Wat dacht je van ’s ochtends een beschuitje met aardbeien of een glas vers geperst sinaasappelsap? Fruit kan ook een zeer verantwoord tussendoortje zijn en als je zomaar trek krijgt in iets lekkers, is het beter om een appel te nemen dan een chocolademuffin. En heb je ooit een fruitsalade als toetje geprobeerd, in plaats van een bak slagroomijs? Experimenteer met fruit en breng variatie in je voeding aan door zo veel mogelijk verschillende vruchten te proberen. Kortom, je zult merken hoe verfrissend fruit kan zijn; misschien wil je na verloop van tijd niets anders meer.   
 
Geïnspireerd door: www.telegraph.co.uk: “Study claims blackcurrant is No 1 ‘superfruit’”,19 juni 2007
 
 

 



Zoeken: