Verband tussen eieren en sterfte?

Zijn eieren te beschouwen als onderdeel van een gezonde voeding of kunnen we ze beter in aantal beperken?
Lees meer >
 
Eet je gek aan eieren bij het ontbijt

Sommige mensen zweren erbij, anderen beweren juist het tegenovergestelde. Eieren bij het ontbijt zouden goed zijn als onderdeel van het dieet om overgewicht te verliezen en toch een hoog energieniveau te houden. Dit effect lijkt hem namelijk te liggen in het feit dat eieren helpen om je te vol te voelen.

Lees meer >
 
Eiwit reguleert stofwisseling en biologische klok

Onderzoekers zijn er in geslaagd om een eiwit te identificeren dat verantwoordelijk is voor het cyclische ritme van onze stofwisseling. Fouten in dit eiwit kunnen tot overgewicht leiden.
Lees meer >
 

Eiwitrijk voedsel dieet stilt hongergevoel

Een dieet dat rijk is aan eiwitten blijkt effectief te zijn ten behoeve van gewichtsverlies. De truc ligt in het verminderde hongergevoel.

Tegenwoordig bestaat er een scala aan diŽten en elk daarvan beweert de beste te zijn. Het is echter individueel bepaald welk dieet het meest geschikt voor iemand is. Het hoort in ieder geval de juiste combinatie voedingsstoffen te bevatten, smakelijk te zijn en bij jouw leefstijl te passen. Hierdoor is een dieet bij de een soms een succes, maar wordt de ander geplaagd door een constant hongergevoel. En dit is nu juist de dooddoener van elk dieet. Een dieet waarbij de honger voldoende gestild wordt, zou daarom ideaal zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een voedingspatroon rijk aan eiwitten hier geknipt voor is.

Uit een studie die onlangs in Amerika plaatsvond, is gebleken dat eiwitrijk voedsel voor een betere verzadiging zorgt dan koolhydraten of vetten (American Journal of Clinical Nutrition, 2005; vol 82: pp 41-48). De deelnemers gaven aan dat zij minder honger hadden en gewicht verloren wanneer hun calorie-inname voor twintig procent uit vet afkomstig was, voor dertig procent uit eiwitten en voor vijftig procent uit koolhydraten. Zij aten door dit eiwitrijke dieet gemiddeld 441 calorieŽn minder per dag. Uit een andere studie kwam naar voren dat de combinatie van een dergelijk dieet met voldoende beweging resulteert in gewichtsverlies, verlies van lichaamsvet en verbeterde vetgehaltes in het bloed (Journal of Nutrition, juli 2005). Door de verminderde trek in voedsel heeft men controle over de energie-inname, met gewichtsverlies als gevolg. Het is de vraag hoe dit verminderde hongergevoel precies tot stand komt. Waarschijnlijk zorgt een grote consumptie van eiwitten ervoor dat de hersenen minder gestimuleerd worden door hormonen die honger stimuleren, maar het zou ook te danken kunnen zijn aan de kleinere inname van koolhydraten. Dit vraagt om nader onderzoek voordat er sluitende bewijzen zijn voor de positieve effecten van eiwitten.

Eiwitten belangrijk
Zonder eiwitten zijn we nergens. Het zijn essentiŽle stoffen die onder meer een rol spelen bij de groei, de ontwikkeling en het afweersysteem. Een voldoende inname is daarom van levensbelang. Volgens de richtlijnen van het Institute of Health's Dietary Reference Intake (DRI) is er een wijde spreiding van de aanbevolen eiwitinname van volwassenen, welke varieert van tien tot 35 procent van de totale calorie-inname. Bij een dagelijkse voeding die 1.800 calorieŽn telt komt dit neer op 45 tot 218 gram eiwitten. Een consumptie van 120 gram eiwitten per dag zou al voor het gewenste gewichtsverlies moeten zorgen. Veel mensen eten echter minder eiwitten dan door het dieet wordt aangeraden. Wanneer iemand zijn eiwitconsumptie wil verhogen, doet hij er goed aan dit langzaam in een week op te bouwen. Gelukkig zijn er geen gevaren gebonden aan een Ďoverdosisí eiwitten, tenzij je een nierziekte hebt.
Het is niet de bedoeling dat je voortaan langs de winkelschappen loopt en enkel de levensmiddelen aanschaft die de meeste eiwitten bevatten. Eiwitten horen natuurlijk thuis in een gezonde voeding, maar hetzelfde geldt voor vetten en koolhydraten. Voor mensen met overgewicht zijn producten die rijk zijn aan eiwitten en arm aan vet natuurlijk echte aanraders, maar zij moeten deze voedingsmiddelen inpassen in een dieet dat ook voldoende van de andere voedingsstoffen bevat. Groente, fruit en volkoren producten blijven even belangrijk vanwege de nodige koolhydraten en ook een gezonde vetconsumptie wordt veiliggesteld door de aanwezigheid van bijvoorbeeld vis, noten en olijfolie in het dieet. Een goede balans tussen de voedingsstoffen blijft de belangrijkste graadmeter voor een gezond eetpatroon.
 
 
 




Zoeken: